Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-04-2016

2016-04-25

Biodiversiteit

betekenis & definitie

Biodiversiteit is de hoeveelheid van verschillende flora en fauna in een bepaald ecosysteem, bioom of de hele aarde. Binnen de biodiversiteit wordt ingegaan op het niveau van genen, soorten en ecosystemen. De term omvat alle soorten die er op aarde zijn.

Alle dier- en plantensoorten behoren tot de biodiversiteit. Ook diverse ecosystemen (leefgebieden) worden hiermee bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn tropische regenwouden, koraalriffen en de savannen. Bovendien omvat biodiversiteit ook de genetische variatie binnen soorten. Vaak wordt er aan de hand van de biodiversiteit bepaald hoe gezond een ecosysteem is. Er wordt gekeken hoe de biodiversiteit is veranderd ten opzichte van vroeger of de biodiversiteit wordt vergeleken met gegevens uit vergelijkbare gebieden.

Het is niet duidelijk hoe groot de biodiversiteit op aarde is. Het aantal geregistreerde levensvormen ligt op ongeveer vier miljoen. Maar de mensheid heeft nog niet alle gebieden op aarde nauwkeurig bestudeerd en dus niet alle soorten ontdekt. Biologen schatten de totale hoeveelheid verschillende levensvormen op de aarde op ongeveer veertig miljoen.

Het klimaat heeft grote invloed op de biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is de hoeveelheid regen die valt in een bepaald gebied, dat invloed heeft op de hoeveelheid flora dat er kan groeien. De biodiversiteit in de terrestrische habitats (de tropische regio’s) is hierdoor veel gevarieerder en groter dan in de polaire regio’s. Brazilië en Colombia hebben de grootste biodiversiteit. In Colombia leven de meeste vogels, kikkers, vlinders en bloemen. De biodiversiteit staat onder druk. Door de jaren heen verdwijnen dieren en planten. De internationale natuurorganisatie IUCN stelt dat 16.000 soorten dieren en planten met uitsterven worden bedreigd. De grootste veroorzaker hiervan is de mens. Door het broeikaseffect en door het jagen, plukken en ze te verdelgen met bestrijdingsmiddelen, gaan soorten verloren of verminderen ze in grote mate.