Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-06-2016

2016-06-23

Bewerkt vlees

betekenis & definitie

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door toevoeging van conserveringsmiddelen en/of door het te roken of te zouten. De conserveringsmiddelen in bewerkt vlees bestaan vaak uit smaakstoffen en e-nummers.

Het overgrote deel van het vlees dat men kan kopen in de supermarkt is bewerkt vlees. Hoewel de term bewerkt vlees zeer breed lijkt, wordt er in de praktijk meestal mee bedoeld dat er bepaalde smaakstoffen aan het vlees zijn toegevoegd. Dit zijn vaak zogenaamde e-nummers, stofjes die ervoor zorgen dat het vlees extra smaak krijgt of dat een bepaalde kleur krijgt. Alle processen of toevoegingen die er toe dienen om vlees extra smaak te geven of om er voor te zorgen dat vlees lang goed blijft, kunnen worden gezien als bewerking. Veel van het vlees dat op een dagelijkse basis wordt geconsumeerd, is bewerkt, bijvoorbeeld gerookte ham, salami, knakworsten en rookworst. Bewerkt vlees betreft met name diverse soorten broodbeleg en ingeblikt vlees. In sommige gevallen zijn echter ook gehakt of hamburgers bewerkt. Door te letten op het aantal e-nummers of andere conserveringsmiddelen, kan men achterhalen of het gaat om bewerkt vlees.

Bewerkt vlees is niet onomstreden. Onderzoek van het WHO (World Health Organization) heeft uitgewezen dat er een verband is tussen het veelvuldig eten van bewerkt vlees en kanker. Het Voedingscentrum in Nederland bevestigd de uitkomst van dit onderzoek. Beide organisaties adviseren dan ook om het consumeren van rood vlees te verminderen en in plaats daarvan bijvoorbeeld vaker vis, gevogelte of vegetarisch te eten.