Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 13-04-2015

Besloten vennootschap

betekenis & definitie

De besloten vennootschap, ook wel bv genoemd, is een ondernemings- en rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid voor eigenaren. Het kapitaal komt niet van één persoon, maar is verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van aandeelhouders.

Deze vennootschap wordt besloten genoemd omdat de aandelen op naam staan en niet vrij overdraagbaar zijn. Een bv kan een of meerdere oprichters hebben en uit een of meerdere aandeelhouders bestaan. De aandeelhouders zijn de eigenaren van de onderneming. Willen zij hun aandelen verkopen, dan moet het beslissende orgaan goedkeuring geven. Dit zijn vaak de andere aandeelhouders.

De dagelijkse leiding is in handen van een bestuur dat bij oprichting wordt gekozen. Hoewel het bestuur veel beslissingen neemt, is de vergadering van aandeelhouders het hoogste orgaan. Het bestuur wordt tijdens aandeelhoudersvergaderingen gecontroleerd. Omdat de bv een rechtspersoon is, is in de meeste gevallen niemand aansprakelijk voor schulden. Zo is de aansprakelijkheid van aandeelhouders beperkt tot het bedrag dat zij in het bedrijf hebben gestopt.

De directeur-grootaandeelhouder moet daarentegen soms privé mee tekenen bij het afsluiten van een lening, waardoor hij alsnog persoonlijk aansprakelijk is. Ook in geval van wanbeleid kan er naar het privévermogen worden gegrepen.