Beloning betekenis & definitie

Beloning is een blijk van waardering wat iets of iemand krijgt bij het verrichten van een goede daad of als iets heel goed is gegaan. Vaak wordt een beloning uitgeloofd door een ander. Een beloning is meestal tastbaar, in de vorm van een cadeau of gift.

Tastbare beloningen worden materiële beloningen genoemd. Iemand is bijvoorbeeld geslaagd voor zijn diploma en krijgt in ruil daarvoor een gloednieuwe fiets. Beloning kan ook als tegenprestatie worden gezien. Iemand die hard werkt voor een bedrijf wordt beloond met een salaris. De werkgever beloont de werknemer voor de geleverde arbeid. Iemand werkt dus niet voor niets. Men spreekt meestal van het gezegde ‘voor wat, hoort wat’. Toch is er ook vrijwilligerswerk, waarbij iemand zonder betaald te worden een goede daad verricht of de handen uit de mouwen steekt. De beloning van een vrijwilliger wordt meestal uitgeloofd door een blijk van waardering te geven, dit kan in de vorm van een cadeau zijn.

Een beloning wordt bijna altijd uitgeloofd door een ander. In dat geval komt dat omdat iemand een goede daad heeft verricht voor de persoon in kwestie. Toch komt het ook voor dat iemand zichzelf beloont. Men vindt dan zelf dat hij of zij een beloning verdient heeft. Die beloning kan van alles zijn, van een traktatie op een avondje uit tot een vakantie of nieuw paar schoenen. Een beloning kost bijna altijd geld zoals een salaris of een boekenbon. Men kan ook iemand belonen door hem of haar te complimenteren voor iets wat heel goed is gegaan, dit wordt immateriële beloning genoemd.

Het tegenovergestelde van een beloning, is een straf. Iemand die zich niet aan de afspraken houdt of zijn werk niet goed heeft gedaan wordt bijvoorbeeld gestraft door zijn salaris niet uit te betalen of door een schorsing.

Gepubliceerd op 22-03-2016