Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 24-04-2012

Beleid

betekenis & definitie

Beleid is de systematische wijze van behandeling van een zaak. Een andere betekenis van beleid is overleg en bedachtzaamheid.

Een beleid uitstippelen is ervoor zorgen dat er bepaalde voorwaarden en regels zijn waaraan het beleid moet voldoen. Men moet de richting bepalen en de middelen hebben waarmee de organisatiedoelen kunnen worden bereikt. Een strikt beleid houdt in dat men streng op gestelde regels toeziet. Bij een bezoek aan een discotheek is dit bijvoorbeeld vaak het geval. Dit kan inhouden dat aan mensen die al in een bedronken toestand aan de deur staan, de toegang geweigerd wordt.

Wanneer iemand binnen is en zich misdraagt door dronkenschap riskeert die persoon dat hij de discotheek kan worden uitgezet. Het gebruik van stimulerende middelen wordt bijvoorbeeld verboden, evenals het gebruik maken van het herentoilet door een dame en vice versa, en het met drank naar buiten lopen. In de betekenis van overleg en bedachtzaamheid kan men zeggen dat iemand een taak met beleid verricht.