Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

2015-04-08

Autobiografie

betekenis & definitie

Een autobiografie is een geschreven levensloop van de schrijver zelf. Een autobiografie wordt dan ook meestal op latere leeftijd geschreven zodat het grootste gedeelte van iemands leven kan worden meegenomen.

Het zijn voornamelijk bekende personen die een autobiografie schrijven, zoals politici of sporters, maar ook belangrijke wetenschappers wagen zich vaak aan het schrijven van een autobiografie. Zij hebben meestal een voor anderen interessant leven geleid. Door de autobiografie te lezen, krijgen zij een kijkje in de keuken van bijvoorbeeld een topsporter of politici. De hoofdpersoon wordt bij het schrijven vaak geholpen door een ghostwriter die hen helpt er een samenhangend geheel van te maken. Hierdoor onderscheidt een autobiografie zich dan ook van een dagboek. In een dagboek wordt vaak verwezen naar specifieke momenten en gevoelens en wordt er minder gekeken naar de grote lijn van het verhaal.
Er zijn vele varianten mogelijk op de autobiografie. Die spitsen zich met name toe op één specifiek onderdeel van het leven. Bijvoorbeeld een leesautobiografie. Hierin vertelt de schrijver over de leeservaring die hij of zij heeft opgedaan gedurende zijn leven. Deze autobiografie is vooral bekend bij scholieren die vaak voor het vak Literatuur zo'n leesautobiografie moeten schrijven.