Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-03-2016

2016-03-29

Atrofie

betekenis & definitie

Atrofie is het verschrompelen van een orgaan of weefsel doordat de cellen afsterven. Atrofie wordt veroorzaakt door een tekort aan stoffen die de cellen nodig hebben, wat komt door een te kort aan voeding. Atrofie betekent dan ook letter ‘zonder voeding’.

Atrofie kent twee soorten. Dit zijn numerieke atrofie en eenvoudige atrofie. Bij numerieke atrofie is er sprake van een afname van het aantal cellen, bij eenvoudige atrofie neemt de celfunctie af. Een voorbeeld van eenvoudige atrofie is het verdwijnen van darmvlokken. De darmvlokken zorgen voor een vergroot oppervlakte van de dunne darm. Door deze vorm van atrofie worden bouwstoffen uit voedsel niet meer goed opgenomen. De bouwstoffen verlaten vervolgens het lichaam met de ontlasting.

Spieratrofie is de afname van spierweefsel bij een tekort aan voedingsstoffen. De spierkracht neemt af. Dit kan ook gebeuren met spieren die niet in gebruik zijn, bijvoorbeeld door een blessure waardoor de spieren langdurig inactief zijn. Hierdoor gaan ze atrofiëren; de spieren worden dunner en er treedt krachtverlies op. Elk orgaan of weefsel in het lichaam kan worden getroffen door atrofie. De symptomen hiervan zijn afhankelijk van de locatie in het lichaam waar de atrofie optreedt. Maar er is altijd sprake van vermindering of verlies van de functie en vaak gaat dit gepaard met volumeverlies van het orgaan of weefsel.