Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 29-03-2016

Atmosfeer

betekenis & definitie

De atmosfeer is een omhulsel van gas om een hemellichaam. De atmosfeer om de aarde wordt ook wel de dampkring genoemd.

De aardatmosfeer bestaat uit meerdere lagen. De belangrijkste lagen zijn: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer, de thermosfeer en de exosfeer.De atmosfeer is door de zwaartekracht aan de aarde gebonden. De atmosfeer draait mee met de aarde. Dit omhulsel bestaat uit maximaal 4 procent waterdamp, 78 procent stikstof, 21 procent zuurstof en 1 procent andere gassen zoals kooldioxide en ozon. De volumeverhoudingen van deze gassen zijn, op waterdamp na, in de onderste lagen van de atmosfeer zo goed als constant. Het weer wat men dagelijks ziet, speelt zich af in de onderste vijftien kilometer van de atmosfeer.

In werkelijkheid veranderen de luchtdruk, de temperatuur en de dichtheid van de atmosfeer constant. De standaardatmosfeer is ingevoerd om onder meer in de luchtvaart en de wetenschap zaken met elkaar te kunnen vergelijken. Deze standaardatmosfeer is een theoretisch model van de atmosfeer waarin de druk, de temperatuur en de luchtvochtigheid vaste grootte hebben, afhankelijk de hoogte boven het aardoppervlak.

Zonder de dampkring zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. De dampkring zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde ongeveer rond de vijftien graden blijft. Dit komt doordat de warmte van de zon tot de grond van de aarde komt. De dampkring verhindert dat de warmte die de aarde terugkaatst, de dampkring uit gaat en in de ruimte ontsnapt. Ook beschermt de dampkring de mens voor ultraviolette straling.

Toch is de dampkring veel minder dik dan de aarde. De atmosfeer is gemiddeld 1000 kilometer dik. De aarde heeft een straal van gemiddeld 6370 kilometer.