Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-04-2011

2011-04-30

Atlas

betekenis & definitie

Een atlas is een verzameling van topografische kaarten en afbeeldingen, maar er kunnen ook grafieken instaan over bevolkingsgroei, migratie of export.

Het woord "atlas" werd als eerst gebruikt door de Vlaming Gerardus Mercator. Hij verwees met dat woord als eerste naar een verzameling kaarten in boekvorm. De atlas is vernoemd naar de titaan Atlas, wat "de drager" betekent. De eerste moderne atlas werd in 1570 uitgegeven door Gillis Coppens van Diest in Antwerpen.
De bekendste atlas in Nederland is de Bosatlas. De eerste Bosatlas kwam uit in 1877 onder de naam Bos' Schoolatlas der geheele aarde. De Bosatlas is vernoemd naar de Groningse schoolmeester P.R. Bos die bij de invoering van aardrijkskunde op het HBS als redacteur van de eerste atlas voor leerlingen werd aangesteld. In deze eerste Bosatlas werd het hoogstnodige verteld zodat de leerlingen geen overvloed aan informatie kregen. Eerder werd deze vorm van de Bosatlas de Kleine Bosatlas genoemd, sinds 2003 heet deze atlas de Kleine Bosatlas. Naast de Kleine Bosatlas bestaan er nog andere versies zoals de Grote Bosatlas, Mijn Eerste Bosatlas en de Wereld Bosatlas.