Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 12-07-2016

2016-07-12

Aquaplaning

betekenis & definitie

Aquaplaning is een verschijnsel dat optreedt wanneer men met een hoge snelheid met een gemotoriseerd voertuig over een zeer nat wegdek rijdt. Bij aquaplaning ontstaat er een dunne waterlaag tussen de band en het wegdek, waardoor het voertuig onbestuurbaar wordt.

Wanneer het heel hard regent en men rijdt met een auto over de snelweg met ongeveer 120 kilometer per uur, kan men aquaplaning ondervinden. De combinatie van het natte wegdek en de snelheid van het voertuig zorgen ervoor dat er een wigvormige gebied aan de voorzijde van de banden ontstaat. Door de snelheid van het voertuig wordt de druk op dit gebied opgevoerd, totdat het water niet meer weg kan en als het ware als een dun waterfilm om de band heen gaat. Hierdoor verliest de band volledig het contact met het wegdek en wordt het voertuig in veel gevallen onbestuurbaar. Omdat een voertuig voor aquaplaning een hoge snelheid moet bereiken, komt aquaplaning vrijwel alleen maar voor op snelwegen.

Wanneer men aquaplaning ondervindt, dient men rustig te blijven en niet ineens het gas of de remmen in te drukken. Door gas te geven, gaan de banden nog sneller draaien, waardoor er alleen maar meer aquaplaning optreed. Door te hard te remmen, wordt het contact met het wegdek snel hersteld, maar draaien de banden niet hard genoeg om weer op gang te komen, waardoor een voertuig alsnog gevaarlijk kan slippen. Hierdoor wordt veelal aangeraden om bij aquaplaning de koppeling van het voertuig in te drukken, waardoor de snelheid langzaam afneemt en men geleidelijk weer grip krijgt op het voertuig.