Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 13-10-2016

Aorta

betekenis & definitie

De aorta is een grote lichaamsslagader die het (zuurstofrijke) bloed van de linker hartkamer naar de organen in het lichaam vervoert.

De aorta loopt vanaf de aortaklep langs de wervelkolom naar de buik. Een aorta bij een volwassen persoon heeft een diameter van twee tot drie centimeter. Als de aorta in rust is, stroomt er zo'n vijf liter bloed per minuut heen.

De aorta wordt onderverdeeld in drie delen. Dit zijn de aorta ascendens, ook wel de stijgende aorta genoemd. Het tweede deel is de arcus aortae, ook bekend als de aortaboog. Het laatste deel is de aorta descendens, ook wel de dalende aorta genoemd.

De aorta ascendens bezit twee kransslagaders die naar het hart lopen. De aortaboog heeft drie aftakkingen. Één aftakking loopt naar de rechterarm en het hoofd, een andere aftakking loopt alleen naar het hoofd en de derde aftakking loopt naar de linkerarm. De aorta descendens zorgt dat de rest van het lichaam bloed krijgt. Dit wordt onderverdeeld in het deel van de borstkas en het deel van de buik. Deze aorta heeft veel aftakkingen, en zorgt ervoor dat alle buikorganen bloed krijgen. De aftakking eindigt in het bekken en de benen.