Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 17-05-2016

2016-05-17

Ambivalent

betekenis & definitie

Ambivalent betekent ook wel dubbelwaardig. Als iemand ambivalent is, dan weet deze persoon vaak niet tussen welke twee waarden er moet worden gekozen. Er spelen dan tegenstrijdige gevoelens.

Ambivalentie zijn emoties die over hetzelfde object, idee of persoon gaan en die in conflict zijn met elkaar. Een goed voorbeeld hiervan zijn gevoelens van liefde en haat voor iets of iemand. Als een persoon onzeker, besluiteloos of gemengde gevoelens over iets heeft, wordt de term ambivalentie ook vaak gebruikt.

In de psychoanalyse (een medische behandeling en stroming waarin lichamelijke klachten verklaard worden vanuit psychogene oorzaken) is er een duidelijkere definitie van ambivalentie. Dit refereert naar de onderliggende emotionele instelling waar tegelijkertijd tegenstrijdige impulsen ontstaan over hetzelfde object. Deze zouden apart te houden moeten zijn. Maar in de context van psychoanalyse is het niet vanzelfsprekend dat de ambivalente persoon zo met deze gevoelens omgaat. Vaak wordt één van de gevoelens onderdrukt, en zijn de gevoelens dus niet apart te houden en evenwaardig aan elkaar. Dit laatste komt juist alleen voor in obsessieve neurosen, waar beide gevoelens min of meer evenwichtig bewust worden waargenomen.