Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 19-01-2016

2016-01-19

Alt-A loans

betekenis & definitie

Alt-A loans, of Alt-A hypotheken, is een hypotheekvorm uit de Verenigde Staten. Hierbij wordt een lening afgesloten op basis van een globale krediet garantiecheck, maar zonder afgifte van een bewijs van inkomen. Een Alt-A loan zit qua risico’s en rente tussen de zogenoemde prime- en subprime-hypotheken in.

Bij een Alt-A hypotheek heeft men meestal geen negatieve krediet geschiedenis (geen schulden). Maar men wil geen bewijs van ‘garantie’ aan de bank voorleggen, of kan dit niet. Een Alt-A hypotheek is hierdoor te vergelijken met iets kopen op afbetaling, waarbij geen bewijs van inkomen wordt afgegeven. Er wordt wel in bepaalde mate een krediet garantiecheck gedaan, maar er wordt geen grondig onderzoek gedaan naar de kredietwaardigheid van de afnemer.

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat Alt-A loans veel risico’s met zich meebrengen voor banken. Banken sluiten immers op goed vertrouwen een hypotheek af zonder garantiecheck. Ze weten nooit zeker of het geld dat ze uitlenen ook terugbetaald kan worden. Alt-A hypotheken hebben hierdoor een hogere rente. Vaak ligt de rente van een Alt-A hypotheek 1 tot 2% hoger dan bij een ‘gewone’ hypotheeklening.

Alt-A hypotheken zijn, volgens onderzoeken, vooral populair onder zelfstandige ondernemers. Doordat hun inkomen per jaar kan verschillen, sluit deze hypotheek goed aan op hun behoefte en situatie. Zo zou een zelfstandig ondernemer na een tegenvallend jaar toch een lening kunnen krijgen, omdat hij geen bewijs van inkomen hoeft af te geven.

In Nederland zijn de Alt-A loans vooral bekend onder de naam ‘rommelhypotheken’. Men kent ze vooral vanwege de investering van de ING in deze Amerikaanse Alt-A hypotheken, nog voor de economische crisis. Toen in 2008 de Lehman Brothers bank omviel, leek de ING ook in de problemen te komen. De Nederlandse staat hielp de ING bank destijds financieel uit de brand.