Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-10-2016

2016-10-13

Agnost

betekenis & definitie

Een agnost is een aanhanger van het agnosticisme. Een agnost heeft geen overtuiging van het wel of niet bestaan van bovennatuurlijke machten. Bovendien is een agnost van mening dat het niet mogelijk is om het bestaan of niet-bestaan van hogere machten aan te tonen.

Het agnosticisme is een filosofische stroming. De kennis van een hogere macht of machten wordt niet zeker geacht omdat deze niet met een, al dan niet wetenschappelijke methode, te bewijzen is.

Het woord agnost is afgeleid van het Griekse woord gnosis en betekent letterlijk ‘iemand die geen kennis heeft’. De bioloog en groot aanhanger van het darwinistisch denken Thomas Henry Huxley was de eerste die het woord gebruikte. Huxley was er sterk van overtuigd dat de vraag of er wel of geen God bestaat, onoplosbaar is. Het antwoord is volgens hem onkenbaar.

Het agnosticisme lijkt op het atheïsme, maar is niet hetzelfde. Het atheïsme gelooft namelijk dat er geen god bestaat. Het agnosticisme gaat niet over het feit of er wel of geen god bestaat, maar over het feit dat dit raadsel gewoon niet op te lossen valt. Toch overlappen deze overtuigingen elkaar. Zo is iemand een agnostisch atheïst wanneer deze persoon vindt dat hij te weinig kennis heeft over het wel of niet bestaan van een god, en daardoor geen geloof in een god heeft. Andersom kan het ook, wanneer iemand een agnost is, maar wel gelooft in een god. Dan is iemand een agnostisch theïst.