Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-04-2015

2015-04-14

Afgezaagd zijn

betekenis & definitie

Als iets afgezaagd is betekent dit dat eenzelfde concept al zo vaak is herhaald dat het irritatie begint op te roepen. Deze irritatie ontstaat uit een gevoel van verveling, omdat het concept niet meer vernieuwend is en daardoor saai wordt.

Een bepaald programma op de televisie kan bijvoorbeeld afgezaagd worden genoemd wanneer het te vaak (op verschillende manieren) is herhaald, waardoor het publiek het niet meer interessant vindt. Men zou dan kunnen zeggen "wat een afgezaagd programma, het is nu al te vaak uitgemolken op de Nederlandse televisie." De uitspraak 'afgezaagd zijn' wordt dus over het algemeen gebruikt om iets negatiefs aan te duiden.
De uitspraak 'het is afgezaagd' werd oorspronkelijk gedaan over melodieën uit muziekstukken, die gespeeld werden op strijkinstrumenten. Deze melodieën werden vaak tot in den treuren herhaald, waardoor men het deuntje zat werd. Het werkwoord 'zagen' dat uit 'afgezaagd' herleid kan worden, slaat in dit verband op het strijken met de stok langs de snaren van het instrument. Vroeger sloeg de uitspraak dus op het letterlijk 'afzagen' van een melodie op een strijkinstrument, tegenwoordig kan de uitspraak in figuurlijke zin voor alles worden gebruikt dat verveelt.