Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-03-2016

2016-03-29

Adolescentie

betekenis & definitie

Adolescentie is de fase die elk mens doorloopt van kind zijn naar volwassenen worden. In die periode is een mens ongeveer tussen de achttien en tweeëntwintig jaar oud. In deze periode vinden de belangrijkste veranderingen plaats.

De periode van adolescentie is de periode waarin een kind een volwassen persoon wordt. In die fase van het leven verandert een kind zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal. De veranderende denkwijze speelt een grote rol. De adolescentie wordt veelal ook als de opvolger van puberteit gezien.

De adolescentie is voor kinderen een ingrijpende periode. Een kind wordt zich meer bewust van zijn of haar omgeving en denkt na over het leven. Voor veel jongeren is deze periode een fase van pieken en dalen met uiteenlopende gevoelens. Onbezorgd kind zijn kan niet meer en uiterlijk en kleding gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Dit heeft te maken met het feit dat men bij een groep wilt horen van leeftijdsgenoten. Als kind behoeft dit (meestal) niet maar nu men volwassen wordt, heeft men het gevoel er alleen voor te staan.

De adolescentie wordt opgedeeld in drie fases: de vroege, midden en late adolescentie. Bij de vroege adolescentie speelt vooral de lichamelijke verandering een grote rol en de seksuele ontwikkeling. Meisjes krijgen bijvoorbeeld gevoelens voor jongens en andersom. Men gaat anders naar het andere geslacht kijken. De midden adolescentie draait om het experimenteren en eigenlijk het vinden van jezelf. Bij de late adolescentie wordt er stilgestaan bij wat men wil in het leven en welke verplichtingen er zijn zoals leerplichtigheid.

Ook voor ouders wordt de adolescentie vaak beschouwd als een lastige periode waar men kinderen moet leren loslaten. De veranderingen van kinderen zijn vaak goed zichtbaar door het gedrag, het sociale leven en bijvoorbeeld nieuwe hobby’s.