Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 07-07-2016

Aanbeveling

betekenis & definitie

Een aanbeveling is een schriftelijk of mondeling verslag waarin een bepaald persoon, product of dienst positief gewaardeerd wordt. Daarnaast is een aanbeveling vaak het geven van een richting met betrekking tot het uitvoeren van toekomstige handelingen.

In het dagelijks komen aanbeveling veelvuldig voor. Vaak kiest men ervoor om een bepaalde handeling uit te voeren op basis van een aanbeveling van een bekende of en autoriteit. Men kan bijvoorbeeld naar een film gaan omdat een bekende heeft gezegd dat het een goede film is. Men kan bijvoorbeeld ook naar een film omdat een bekende recensent in de krant heeft gesteld dat het een goede film is. In beide gevallen heeft de aanbeveling er aan bijgedragen dat men naar de film gaat.

Ook in de wat meer formelere sferen komen aanbeveling veel voor. Hierbij kan men denken aan de aanbevelingen die worden gedaan na een rapportage of een beleidsonderzoek. De aanbeveling komt altijd aan het einde een van onderzoek, men geeft hierin aan wat een goede richting zou zijn voor toekomstige handelingen op basis van de bevindingen van het onderzoek. Het is hierbij van belang om er op te letten dat de aanbeveling duidelijk is geformuleerd en dat er duidelijke actiepunten in zijn verwerkt. In geval er meerdere aanbevelingen zijn is het van belang men duidelijk maakt welke aanbeveling prioriteit heeft ten opzichte van een andere.

Een andere veelvoorkomende aanbeveling is die sollicitatiegesprekken, waarbij men bijvoorbeeld een aanbeveling kan vragen van een voormalig werkgever of docent. Op deze manier kan men laten zien dat er een positieve waardering uitgaat voor handelingen die in het verleden zijn verricht.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!