Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-03-2015

9-tot-5-mentaliteit

betekenis & definitie

De 9-tot-5-mentaliteit staat voor het aantal uren dat mensen voor hun werk over hebben. Iemand mét deze mentaliteit, komt om 9 uur op kantoor en vertrekt stipt om 5 uur.

Mensen zonder de mentaliteit vinden het geen probleem om over te werken als dat nodig is.Mensen met een 9-tot-5-mentaliteit zijn niet snel geneigd om over te werken. Zij komen om 9 uur en gaan om 5 uur weer naar huis, ook als bepaald werk misschien nog niet af is. Mensen die geen 9-tot-5-mentaliteit hebben zijn wat flexibeler. Zij hebben er geen problemen mee om een keer langer te werken als het druk is of als hun werk nog niet af is. Het ontbreken van deze mentaliteit zien veel werkgevers als iets positiefs.

Zij willen natuurlijk graag werknemers die wat extra energie geven en pas naar huis gaan als het werk is volbracht. Sommige zaken gaan ook buiten de werktijden door. Denk hierbij aan borrels en diners met klanten. De 9-tot-5-mentaliteit wil zeggen dat mensen doorwerken als het nodig is, het houdt niet in dat zij elke dag meer uren werken.