Randall van Poelvoorde

Exponential Technology Strategist & Speaker.

Gepubliceerd op 04-03-2016

2016-03-04

Zorgrobot

betekenis & definitie

Een robot die taken kan uitvoeren in de zorg voor mensen. Men onderscheidt de Cure robot die helpt patiënten te genezen enerzijds en de Care robot, die ondersteunt in het zoveel mogelijk beperken van de nadelen van ziekte anderzijds.

Door de toenemende vergrijzing in vele landen wordt de druk op de gezondheidszorg (met name voor ouderen) erg groot. In bepaalde Zuidoost-Aziatische landen is het deze vergrijzing al veel verder gevorderd. Daar is de robotisering ook verder. Tegelijkertijd is het aantal jonge mensen dat beschikbaar is voor het geven van zorg juist erg klein. Door zowel onderzoekers als mensen in de praktijk wordt robotisering van de zorg als een deel oplossing gezien. Door de snelle groei van technologische mogelijkheden wordt het ook steeds meer haalbaar geacht.

Cure

Een robot die ook al in Nederland wordt ingezet is de Da Vinci operatierobot. Dit is een robot die bestuurd wordt door de chirurg. De robot filtert de trillingen van de hand van de chirurg waardoor hij preciezer kan werken. Ook maakt de robot het mogelijk dat iemand op afstand geopereerd wordt door een chirurg. Een derde voordeel is dat er kan worden geopereerd via een veel kleinere incisie.

Een andere robot aan de kant van Cure is de revalidatie robot. Dit is een extern skelet dat de herstellende patiënt helpt om geleidelijk weer zelf bepaalde bewegingen zoals lopen uit te voeren. Dit soort robots worden ook wel exoskeletten genoemd.

Care

De komende tien jaar is het de verwachting dat robots sociale taken in de zorg op zich zullen nemen. Denk aan gezelschap, vermaak en het geven van structuur aan de dag. Ook het het bewaken van het welzijn via sensoren zal snel gaan ontwikkelen.