Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 24-08-2016

Stichting Thomas More

betekenis & definitie

De Stichting Thomas More, voorheen opererend onder de naam Radboudstichting, is een onafhankelijke instelling gelieerd aan het hoger onderwijs die academische vorming vanuit een katholieke levensbeschouwing stimuleert.

De Stichting Thomas More werd in 1905 opgericht, de instelling heette toentertijd echter nog de Radboudstichting. Deze naam was afgeleid van Radboud van Utrecht, een bisschop die in de 10e eeuw een aanhanger was van wetenschappelijk onderzoek in combinatie met een katholieke levensovertuiging. In de eerste jaren van haar bestaan, was de Radboudstichting bezig met de aanzet tot de oprichting van een katholieke universiteit in Nederland. In 1923 werd dit doel werkelijkheid, toen de Katholieke Universiteit Nijmegen werd geopend. Doordat deze universiteit in 2004 haar naam veranderde voor meer internationale bekendheid naar Radboud Universiteit Nijmegen, koos de Radboudstichting er in 2010 voor om haar naam te veranderen naar Stichting Thomas More.

De Stichting Thomas More probeert met diverse activiteiten wetenschappelijk onderzoek vanuit een katholieke levensovertuiging te stimuleren. Dit doet zij door lezingen en symposia te organiseren voor een zo breed mogelijk publiek. Daarnaast organiseert de Stichting Thomas More studiereizen en seminars voor experts binnen hun vakgebied. Tevens zijn er een aantal hoogleraren van diverse universiteiten in Nederland verbonden aan de Stichting Thomas More. De stichting is een onafhankelijke instelling en krijgt dus geen subsidie van de overheid en is gevestigd in ’s-Hertogenbosch.

De Stichting Thomas More is vernoemd naar de beroemde Engelse humanist en filosoof Thomas More, die met name bekendheid heeft verworven met het werk ‘Utopia’.