Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 19-11-2015

Jheronimus Bosch

betekenis & definitie

Jheronimus (ook wel Jeroen of Hiëronymus) Bosch (ca 1450 - 1516) was een wereldberoemde laatmiddeleeuwse schilder. Eén van zijn bekendste werken is Tuin der Lusten (ca 1480-1490). Zijn oeuvre kenmerkt zich door duivelse figuren, monsters, illusies, engelen en heiligen.

Jheronimus Bosch is de artiestennaam van de in ’s-Hertogenbosch geboren en getogen Jheronimus van Aken. Al tijdens zijn leven groeit hij uit tot bekend schilder, met prestigieuze opdrachtgevers zoals het hof van Brussel. Bosch was niet alleen een van de belangrijkste, maar ook een van raadselachtigste kunstenaars uit zijn tijd. In zijn werk tref je vervreemdende elementen, zoals vliegende vissen en mysterieuze gedrochten. Ze verbeelden de thema’s van zijn tijd – de overgang van de middeleeuwen naar de Renaissance: verleiding, zonde en rekenschap.

Het letterlijk fantastische werk van Bosch is al sinds het einde van de 19e eeuw onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe technieken zorgen telkens voor nieuwe bevindingen. Zo kunnen onderzoekers met behulp van infraroodcamera’s de ondertekeningen bestuderen die zich onder de verf bevinden. Recent nog zijn werken die van Bossche hand leken te komen, toegeschreven aan een leerling en is werk dat niet aan Bosch werd toegeschreven, toch Boschiaans bevonden.

In 2016 herdenkt Nederland Bosch’ 500ste sterfdag, met als hoogtepunt een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. Voor één keer worden zijn schilderijen en tekeningen vanuit musea van over de hele wereld teruggebracht naar Den Bosch. In dat kader doen kunsthistorici internationaal onderzoek binnen het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Het onderzoeksteam heeft de afgelopen zes jaar vrijwel de gehele canon van Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht, gedocumenteerd en gerestaureerd.