Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2015

2015-12-02

Jamais vu

betekenis & definitie

Bij een jamais vu wordt een bekende situatie ervaren alsof het nieuw is, terwijl het eerder gebeurd is. Dit is het tegenovergestelde van een déjà vu, waar de situatie wel bekend voor komt maar nooit eerder heeft plaats gevonden. Jamais vu zijn de Franse woorden voor ‘nooit gezien’.

De beleving van een jamais vu kan bij sommigen zo ver gaan dat ze mensen en hun omgeving niet meer herkennen. Als zo’n situatie een enkele keer voorkomt en iemand zich daarna snel weer herinnert wie en wat iedereen is, dan is er volgens wetenschappers niets aan de hand. In dat geval is er sprake van een korte kleine kortsluiting in de hersenen. Dat kan komen door zware vermoeidheid of iets vergelijkbaars, dit is niets ernstigs. Gevoelens die men eventueel in deze situatie zou kunnen hebben zijn eenzaamheid, vermoeidheid, verwardheid of teleurstelling. Jamais vu wekt gecompliceerde gevoelens op.
Voorbeeld: in een leeg huis thuis komen na een lange dag hard werken. Het huis kan vreemd en misschien onherkenbaar aanvoelen. Ook kan de persoon het gevoel hebben dat het huis ergens anders staat.

In sommige gevallen zijn de jamais vu’s van langere duur en in een enkel geval zelfs permanent. In zulke gevallen is een jamais vu niet iets onschuldigs en kan het voortkomen uit hersenaandoeningen, zoals geheugenverlies of vormen van epilepsie.