Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-12-2015

Hypnose

betekenis & definitie

Hypnose is een bewustzijnstoestand waarbij men zich een diepgaande vorm van concentratie bevindt. De term is afkomstig uit het Grieks (hupnos) en betekent letterlijk vertaald ‘slaap’.

Iemand onder hypnose kent een verhoogde bereidheid om bepaalde taken uit te voeren. Hypnose wordt echter ten onrechte in verband gebracht met activiteiten zoals slapen of dromen. Iemand in hypnose is zich namelijk wel degelijk bewust van de omgeving, maar kan zich door de intense focus voor externe zaken afsluiten, zoals voor bepaalde indrukken of omgevingsgeluiden.
Mensen die zich in hypnose bevinden, hebben daardoor een versterkte waarneming en kunnen volledig opgaan in een voorwerp of situatie. Dit kan bijvoorbeeld al het geval zijn bij het lezen van een boek of het spelen van een computergame. Door de concentratie kan men de ‘wereld’ om hen heen vergeten of zich bepaalde zaken herinneren waar hij/zij eerder niet kon opkomen.

Hypnose kan voorkomen in combinatie met medische therapie. De bewustzijnstoestand kan onder meer worden ingezet om te stoppen met roken, stress te reduceren, concentratie te verbeteren en in sommige gevallen ook om het genezingsproces van alcohol en drugs te bevorderen.
Dat komt omdat de mogelijkheid bestaat om veranderingen in het onderbewustzijn aan te brengen, al dan niet onder begeleiding van een deskundige hypnotiseur. Ongewenste cognities en gevoelens kunnen worden omgezet in wenselijke emoties. Hypnose kent bovendien diverse dimensies, variërend van licht (het spelen van een computerspel) tot zwaar (verdoving). Door de bewustzijnstoestand kunnen mensen sneller en dieper tot ontspanning komen, zowel fysiek als mentaal. Het is een natuurlijke staat van zijn.