Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-12-2015

Cognitieve gedragstherapie

betekenis & definitie

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Het doel van de therapie is om een probleem of trauma dat eerder in iemands leven heeft plaats gevonden, te verhelpen door de patiënt zelf in te laten zien dat er geen reden meer is voor negatieve gedachten.

Bij cognitieve gedragstherapie wordt ervan uit gegaan dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die de patiënt het negatieve gevoel geeft, maar de manier waarop hij naar de gebeurtenis kijkt. De gebeurtenis hoeft dus niet negatief te zijn geweest.

De gedragskant van de therapie ligt op het afleren van de gewoontes. Deze gewoontes heeft de patiënt aangeleerd door negatieve gedachten. Door de negatieve gewoontes worden de gedachten nog negatiever waardoor de kans groot is dat de patiënt slechte gewoontes blijft houden. Dit noemt men de cognitieve kant van cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte behandelvormen in Nederland. De therapievorm is kortdurend en op de toekomst gericht. Het verhaal van de patiënt is hierbij zeer belangrijk. De psycholoog kijkt met de patiënt naar waar de negatieve denkgewoonte is ontstaan. De nadruk van de therapie ligt dus op het veranderen van de denkwijze.

Cognitieve gedragstherapie wordt onder andere gebruikt bij depressies. Depressieve mensen denken dat ze een mislukt leven hebben en vragen zich af of anderen hen echt zo minachten. Door middel van therapie worden deze gedachten omgebogen en wordt de patiënt geleerd om gebeurtenissen anders te interpreteren.

Omdat iedereen anders is, verschilt de cognitieve gedragstherapie per patiënt. De één heeft meer baat aan de cognitieve kant en de ander aan gedragstherapie.