Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-12-2015

2015-12-03

Apathie

betekenis & definitie

Apathie is een gebrek aan emotie, motivatie en/of enthousiasme. Een apathisch persoon is lusteloos en onverschillig, toont geen gevoel en verkeert in een passieve houding.

Bij mensen met apathie lijkt het alsof ze liever in de luie stoel zitten en niets doen, ze hebben nergens zin in. De persoon heeft de kracht niet om te reageren op zijn of haar emotionele leven.

Apathie komt bij verschillende ziektes en stoornissen voor, zoals autisme, anorexia nervosa, schizofrenie en de ziekte van Creutzfeld-Jakob. Ook is apathie een verschijnsel bij de ziekte van Alzheimer.
Apathie gaat vaak ook gepaard met een depressie. Hoewel de twee wel eens worden verward, zijn er duidelijke verschillen. Iemand die apathisch is, heeft geen idee van het feit dat hij ziek is. Bovendien is een apathisch persoon te emotieloos, hij voelt helemaal niks. Iemand met een depressie ervaart juist heel veel (negatieve) emoties.
Apathie kan ook een uiting van gebrek aan zelfvertrouwen zijn.

Iemand die apathisch gedrag vertoont, heeft dat veelal zelf niet door. De persoon doet dit dus niet met opzet. Apathie kan verholpen worden met antidepressiva, maar een activiteit ondernemen helpt vaak ook. Het is bij deze activiteit belangrijk dat de persoon iets onderneemt dat hij zeker weten aan kan, anders bestaat de kans op verergering van de apathie.