Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-12-2015

Amnesie

betekenis & definitie

Amnesie is het hebben van geheugenverlies. Het geheugenverlies kan betrekking hebben op zowel het korte- als het lange-termijn geheugen.

Amnesie wordt veroorzaakt door beschadiging of ziekte van hersengebieden die betrokken zijn bij de geheugenfunctie. Er zijn verschillende oorzaken van amnesie: na een schedeltrauma, na het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral bepaalde slaapmiddelen), stress, ouderdom, de ziekte van Alzheimer, na een beroerte of bij het Korsakov syndroom (alcohol).

Amnesie treedt op bij hersenletsel ten gevolge van een voorval. Twee verschillende vormen van amnesie zijn:
1. Retrograde amnesie: de persoon kan zich de momenten vlak voor en tijdens het voorval niet herinneren. Hij is deze momenten kwijt;
2. Anterograde amnesie: bij deze vorm van amnesie kan de persoon ook gegevens na het voorval niet opslaan en herinneren.

Tijdelijk geheugenverlies duurt vaak nog geen 24 uur. Maar soms kan het ook enkele dagen duren. Stress kan hiervan een oorzaak zijn.

Bij dissociatieve amnesie kan iemand zich een bepaald voorval in zijn leven niet herinneren. Dit gaat om traumatische gebeurtenissen. Dit kan een recente gebeurtenis zijn, maar kan ook van heel lang geleden zijn. Een persoon die lijdt aan dissociatieve amnesie heeft last van dit geheugenverlies en het kan hem bang maken. Dit soort geheugenverlies kan ontstaan door trauma’s, een ongeluk of ramp, het overlijden van een dierbare, oorlogservaringen, drugsgebruik of extreem schuldgevoel. Deze vorm van amnesie kan worden verholpen door middel van hypnose of psychotherapie.