Prof. Dr. M.Y.A. Zieck

Hoogleraar International Refugee Law, UvA

Gepubliceerd op 07-07-2016

Proefcollege

betekenis & definitie

Een proefcollege biedt de mogelijkheid voor aankomend studenten om door middel van de specifieke onderwijsvorm van het hoorcollege kennis te maken met de inhoud van een bepaalde studie of opleiding in het hoger onderwijs, in het kader van het zich oriënteren op de studiekeuze.

Instellingen van hoger onderwijs bieden ‘proefcolleges’ aan om – in het bijzonder - middelbare scholieren op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met het hoger onderwijs. Het doel van dergelijke proefcolleges strekt doorgaans verder dan het louter kennismaken met deze specifieke onderwijsvorm – frontaal onderwijs – en beoogt de aankomend student of de zich oriënterende scholier nader kennis te laten maken met de inhoud van de betreffende studie, en de sfeer in de betrokken instelling.

In het kader van de wettelijke verplichting van het aanbieden van een zogenaamde ‘studiekeuzecheck’, kunnen deze proefcolleges tevens deel uitmaken van een dergelijke check. Waar het proefcollege dient ter oriëntering – soms worden deze proefcolleges letterlijk aangeboden als ‘oriëntatiecolleges’ - fungeert dit college als onderdeel van de studiekeuzecheck veeleer als bevestiging van de reeds gemaakte studiekeuze: het element ‘proef’ is dan in feite validatie.