Gepubliceerd op 21-06-2017

Vrouw

betekenis & definitie

1. een - meteen vliegwiel, Bargoense uitdr. voor ‘een werkende vrouw’.

2. een - zonder man is als een vis zonder fiets, vrouwen kunnen het makkelijk zonder mannen stellen, zijn onafhankelijk genoeg om zich alleen te behelpen. Feministische slogan uit de jaren zestig met een Duitse en Engelse variant: eineFrau ist wie ein Fisch ohneFahrrad; a wo- man needs a man as a fish needs a bicycle. Dat mannen er niet zo over denken, bewijst een oud zeemansspreekwoord: een man zonder vrouw is als een schip zonder kiel, m.a.w. ‘een ongetrouwde man mist iets essentieels’.

De leuze van de jaren zeventig: ‘een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets’ gaat anno 1991 maar voor weinig vrouwen op. (Opzij, juni 1991) Wat is er mis met haar, een mooie pientere vrouw in New York, met een baan, een eigen appartement, een opgeruimd humeur? Een vis zonder fiets van Elisabeth Dunkei gaat over de zoektocht naar die ene, want een vrouw zonder man is ‘als een vis zonder fiets’. (Opzij, mei 1992)

Het neo-feminisme is in feite ontstaan als een luidruchtige uitdaging aan het feminisme van de afgelopen twintig jaar. Dat feminisme werd het best onder woorden gebracht door Gloria Steinem toen ze zei: ‘Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets.’ (Esquire, april 1994)