Gepubliceerd op 21-06-2017

Tarzan

betekenis & definitie

ik jij Jane

ook me Tarzan, you Jane, oerwoudkreet afkomstig van Tarzan, de Aapmens, een creatie van Edgar Rice Burroughs.

In 1932 werd de eerste Tarzanfilm een kassucces. De hoofdrol werd vertolkt door voormalig Olympisch zwemkampioen Johnny Weismul- ler (1904 -1984), terwijl Maureen O’ Sullivan de rol van Jane speelde. De meest elementaire woordenschat van de aapmens was bovengenoemde kreet, meestal vergezeld van geklop op de borst.

Haar aandeel in de totstandkoming van iets leuks dient onzichtbaar te blijven, dat is nu net het mysterie van het eeuwig vrouwelijke. Zij is receptief en niet provocatief, hij is Tarzan, zij Jane. (Opzij, september 1990)

Ik moet je, ik wil je, kom hier en ga liggen. / Ik zal je wel krijgen, me Tarzan you Jane / Wat sta ik hier nou vertwijfeld te krijsen / Daar gaat ie, mijn held blaast de aftocht, alleen. (Marijke Nekeman:

Ademloos, 1984, opgenomen in de bundel Ik zou je het liefste in een doosje willen doen van Jacques Klöters en Kick van der Veer, 1989)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.