Gepubliceerd op 21-06-2017

Plat

betekenis & definitie

zie ook platliggen:

1. omkoopbaar. Zie platmaken.
2. met de-te pet,met de wapenknuppel. Politie- slang.

Adang, die in 1989 het supportersgedrag bestudeerde door bij tientallen risicowedstrijden aanwezig te zijn, vindt dat demonstranten altijd individueel benaderd kunnen worden. Dat lukt het beste door politie met platte pet of ME in vredeste- nue. (De Volkskrant, 21/08/93)

Het vervoer met treinen en bussen naar de stadions wordt onder controle gehouden door de spoorwegpolitie en de politie met de platte pet. (Nieuwe Revu, 07/12/94)

3. opzijn -te bek gaan, luchtvaartslang voor ‘crashen, verongelukken’. Bron: De Vliegende Hollander, 25/05/70.
4. - als een dubbeltje/pannenkoek/slijpplank/scholle- tje), gezegd van vrouwen die geen boezem hebben. Vgl. Frans plate comme une punaise/sole. Plat als als een dubbeltje heeft als tweede bet. ‘van weinig niveau’. Informele uitdr.

Mijn vrouw is zo plat wie een pfannekoek... hé- héhé... (Herman Heijermans: Kamertjeszonde, 1898)

Madonna’s versie van het al zo vaak gecoverde Fe- ver is zo plat als een dubbeltje en haalt het niet bij de uitvoering van Little Willie John en Peggy Lee. (Oor. 07/05/94)

Het moralistische verhaaltje - fabrieksarbeider krijgt stage bij Sheffield United aangeboden en dreigt deze prachtkans te verknoeien - is zo plat als een dubbeltje. (Mieuwe Revu. 20/01/97)

5. -gaan, niet werken, stilliggen (van bedrijven). Een bedrijf plat leggen bet. dat de werknemers in staking gaan. Vakbondsslang uit het begin van deze eeuw.

Tot dusver is een vijftal bedrijven voor onbepaalde tijd ‘plat’ gegaan. (De Volkskrant, 04/05/91) EG-ambtenaren gaan plat voor behoud salaris. Het Parool, 15/06/91

6. - gaan met iemand, met iemand geslachtsgemeenschap hebben. Platgaan bet. ook gewoon ‘slapen gaan’. Informele uitdr., vnl. gangbaar onder jongeren.

’s Nachts kwam opa lazarus thuis, gaf zijn vrouw een flink pak rammel om daarna weer plat met haar te gaan. (Harry Boting: Nog meer jatmous, 1967)

Omdat ik met een ander plat ben geweest. (Mensje van Keulen: Van lieverlede, 1975)

... toen hij als leider van de AVRO Decibels, op tournee ergens in Zeeland, plat ging met een minderjarig meisje... (J.A. Deelder: Jazz, 1992)

7. - gaan voor iemand/iets, bezwijken voor iets, voor iemands charmes; voor iets, iemand vallen; verrukt, erg onder de indruk zijn van iets, een bepaald persoon. Informele uitdr. uit de

jaren zestig. Vnl. jeugdtaal. Syn. kapotzijn/ gaan van iets/iemand.

Japan gaat plat voor ‘Loos’ [een film]. (Theo van Gogh: Mijn favoriete graftak (en ander onheil), 1989)

Toen haar eerste album Albone in 1991 verscheen, ging de hele Turkse j eugd plat voor Yonca Evci- mik. (Nieuwe Revu, 04/10/95)

8. - krijgen/platspelen,van publiek: voor zich winnen; aan zijn voeten krijgen; succes hebben. Uitdr. gebruikt door toneelacteurs, zangers, muzikanten.

... maar de Ladies spelen de zaal volledig plat. Oor, 12/08/81

Zonder platenkontrakt maar mét talloze fans over de hele wereld speelde Johnny in de jaren ’8o iedere zaal plat. (Backstage, maart 1987)

U2 kreeg ‘De Kuip’ tweemaal plat. (Muziek Express, februari 1988)

Met zoveel medemenselijkheid krijg je iedereen plat. (Opzij, oktober 1987)