Gepubliceerd op 21-06-2017

Natuur

betekenis & definitie

1. de- gehoorzamen,een subtiele en eufemistische uitdr. voor ‘copuleren’.

2. terug naar de-!,deze beroemde slogan, die ook in andere talen voorkomt (Duits zurückzur Naturk,Frans retour d la nature!),wordt meestal toegeschreven aan Jean Jacques Rousseau (1712 - 1778), alhoewel de slagzin zelf nergens in zijn geschriften is terug te vinden. Het devies zou echter terug te voeren zijn tot de kerngedachten van Rousseaus verhandeling Du contrat social(1762) en de daarop aansluitende roman Emile ou de l’éducation(eveneens in 1762), waarin de lof verkondigd wordt van een natuurgericht leven in vrijheid. Rousseau interpreteerde natuurniet in de zin van planten, bomen, dieren, maar in de bet. van ‘de natuurlijke, onbedorven staat van de mens’. De uitdr. back to naturekomt eveneens voor bij Thomas Paine, in de inleiding tot het tweede deel van diens Rights of Man.Het voorwoord van dit tweede deel is gedateerd 9 februari 1792. De auteur stelt dat de harmonische ontwikkeling van de emigrantenmaatschappij in Amerika, met zijn grootse natuur, onderstreept dat de mens terug moet naar de natuur voor informatie. Er valt echter geen verwijzing naar Rousseau te bespeuren (Ed Schilders in De Citatenvorser,nr. 2, november 1996). Overigens wordt in het Engels nog een gelijkaardige kreet gebruikt: back to the land,voor het eerst opgevangen aan het einde van de 19de eeuw, toen velen zich realiseerden dat de Industriële Revolutie (die in Engeland begon) en de groei van grote industriesteden een nood aan arbeidskrachten in de landbouwsector had teweeggebracht. Sommigen vonden het wenselijk om de mensen terug naar het land te brengen.

Het moderne technologische boeren is een uitvloeisel van een in beginsel tegennatuurlijke activiteit. Terug naar de natuur, zou men deze verwerpelijke bedrijfstak willen toeroepen. (HP/De Tijd, 10/05/96)

3. zijn - afmaken,eufemisme voor ‘zichzelf bevredigen’. De uitdr. komt voor in de aantekeningen van Guido Gezelle. Natuurmoet hier begrepen worden als ‘seksuele drift’ (in die zin al in de 16de eeuw opgetekend). Het kan eveneens staan voor ‘mannelijk zaad’. Endt en Frerichs vermelden natuur‘sperma’, met de aantekening ‘weinig gebruikelijk’. Bij Van Dale(1992) vinden we nog de natuur is hem ontlopen‘hij heeft een zaaduitstorting gehad’.