Gepubliceerd op 21-06-2017

Land

betekenis & definitie

1. - van de eeuwig zingende bossen, cliché waarmee journalisten wel eens Noorwegen plegen aan te duiden. Zinspeelt op de titel van een roman van de Noorse schrijver Trygve Gulbrans- sen (1894 -1962), Og bakom synger skogene (En eeuwig zingen de bossen), een erg populaire familiesaga die in 1959 werd verfilmd door de Oostenrijker Paul May.

Maar het land van de eeuwig zingende bossen presenteert nu een plaatje van een zangeres. (Popfoto, februari 1987)

2. - van de levende fossielen, ben. uit de 19de eeuw voor Australië. Zo genoemd door een zekere Richard Semon in zijn boek over dat land. Dieren die overal elders in versteende toestand voorkwamen, kon men daar nog in levende lijve zien.
3. - van de onbegrensde/onbeperkte mogelijkheden, cliché waarmee de Verenigde Staten aangeduid worden. Ook in het Duits: Land der unbe- grensdenMöglichkeiten, wellicht bedacht door de schrijver Ludwig Max Goldberger (1848 - 1913), die zich in 1902, na een studiereis naar

Amerika, in dergelijke lovende bewoordingen uitdrukte. Een gelijkaardig Frans citaat, maar dan m.b.t. Rusland, vinden we al eerder in het boek Leven en karakter van keizerin Katharina II van J.G. Seumes (1763 -1810): La Russie est le pays des possibilités.

Shere Hite beweert zelfs dat in hét land van de onbeperkte mogelijkheden zeventig procent van de vrouwen die langer dan vijfjaar getrouwd zijn, vreemdgaan. (HP/De Tijd, 12/07/91)

Als Amerika nog steeds het Land van de Onbegrensde Mogelijkheden is, dan is de supermarkt daar het symbool van en bij de kassa’s begint het feest pas echt. (Nieuwe Revu, 09/09/92)

Ik weet niet hoe het komt maar Amerika zegt me niks. Duizend keer per jaar begint er wel iemand tegen me aan te rammelen dat ik naar dat land met zijn onbegrensde mogelijkheden moet en dat ik bij terugkomst zal ontploffen van inspiratie, maar het raakt me niet. (Youp van ’t Hek: Amah Hoela, 1994)

Amerika, in de jaren vijftig ook in progressieve kring gevierd als land van de onbegrensde mogelijkheden, staat voor ons gelijk met een opkomende onderklasse. (HP/De Tijd, 13/01/95)

4. - van de rijzende zon, cliché om Japan mee aan te duiden.

De Aptiva werd eind vorig jaar in Amerika en Japan geïntroduceerd, in het land van de rijzende zon sloeg het model goed aan terwijl het in Amerika volgens verwachting gaat. (PC-Consument, maart 1997)

5. o- van mesten mist, ironische ben. voor Nederland. Ontleend aan een vers van dichter en remonstrants predikant Petrus Augustus de Génestet: ‘Boutade’.