Gepubliceerd op 21-06-2017

Familie

betekenis & definitie

zie ook het/dat gebeurt/komt voor in de beste families:

1. de- Doorsnee,zoals de naam het zegt, een cliché om het doorsnee (Nederlandse) gezin mee aan te duiden. Oorspr. de titel van een erg populair radiofeuilleton dat werd uitgezonden tussen 1952 en 1958 en het geesteskind was van schrijfster Annie M.G. Schmidt, componist Cor Lemaire en producer Wim lbo. De ver-wikkelingen rond het gezin Doorsnee en huishoudster Sjaan (met rollen van Hetty Blok, Lia Dorana, Cees Laseur, Kees Brusse en Sophie Stein) hielden jarenlang half Nederland aan het kastje gekluisterd.

Zijn verhaal is weliswaar ook een cliché, maar ongetwijfeld een stuk interessanter dan de belevenissen van de familie Doorsnee uit Manhattan. (Oor, 09/01/93)

‘Houten,’ zegt Tera van Duin, ‘is echt Familie Doorsnee.’ (HP/De Tijd, 09/04/93)

Het beeld dat Sultan van zijn ouders schetst is dat van de geslaagde Familie Doorsnee: vader die het van vertegenwoordiger tot manager bij scheermessenfabrikant Schick weet te brengen, de gestage stijging op de sociale ladder en bijbehorende tocht naar de suburbs... (NRC Handelsblad, 05/11/93)

Het publiek is de Haagse familie Doorsnee, omringd door de crème van het vaderlandse toneel, de politiek en de gezeten burgerij. (Elsevier, 29/01/94)

Op maandagavond schaart men zich rond de met een nep-persje bedekte tafel in de huiskamer om de wederwaardigheden van de familie Doorsnee te beluisteren. (Opzij, januari 1994)

2. - hebben,informele uitdr. uit de jaren vijftig voor ‘ongedierte hebben’. Vgl. cavalerie in huis hebben; de lichte cavalerie.
3. van deeufemisme voor ‘homoseksueel’: hij/zij is (lid) van de familie.Vnl. gebruikt in coc- kringen (coc = Cultuur- en Ontspanningscentrum, de belangenvereniging van homoseksuelen) sinds de jaren vijftig. Deze uitdr. benadrukt in feite het ‘eigene’ van de homoseksuele man, vrouw en is tegelijkertijd geheimtaal voor buitenstaanders. Vgl. de gelijkaardige uitdr. (lid) van de club.

Potteus Amsterdam leek tot voor kort een zorgvuldig bewaard geheim, alleen bekend onder ‘ons’, de ‘familie’... (Jeannette Nijboer: Op de lesbische tour in Amsterdam, 1994)