Gepubliceerd op 21-06-2017

Deelnemen/meedoen is belangrijker dan winnen

betekenis & definitie

motto van baron Pierre de Coubertin (1863 - 1937), uitgesproken op 24 juli 1908 tijdens een speech voor (volgens de ene bron:) officials of Olympic Games in Londen of (volgens een andere bron:) voor regeringsleiders. Hij zei: ‘L’important dans la vie ce n’est point le triomphe mais le combat; 1’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’être bien battu.’ Het is echter een andere versie (terug te vinden in Engelse citatenboeken), die de boven-hand kreeg: The most important thing in the Olympic Games is not winning but taking part...

The essential thing in life is not conquering but fighting well. Nu nog is het een populair cliché in m.n. spelletjes en quizzen.

Dertig jaar oud, verongelukte de olympisch ingestelde (‘Meedoen is belangrijker dan winnen’) jonkheer tijdens de training in 1964 op de Nürburgring, terwijl hij zich met een ultieme slotronde probeerde te kwalificeren. (Elsevier, 27/04/96)

Dat deelnemen belangrijker is dan winnen moge blijken uit de enorme delegatie die ons land naar Atlanta heeft afgevaardigd. (Nieuwe Revu, 31/07/96)

< >