Gepubliceerd op 21-06-2017

2017-06-21

Beeld

betekenis & definitie

1. in-,in de belangstelling; aandacht krijgend. Volgens Bunge bet. in beeld zijnin de politiek ook ‘in aanmerking komen voor de vervulling van een bepaalde functie’. Volgens dezelfde auteur kan ook een onderwerp plots in beeld komen,d.w.z. geen politicus kan om dat onderwerp heen. Ook het Duits kent de uitdr. imBil- desein.De letterlijke bet. is ‘in het beeldveld van een televisiecamera komen’. Evenals bij 2 gaat het hier om een wel erg modieuze uitdr., die vooral geliefd is bij de pers en onder politici.

Toen Barbara nog lang niet in beeld was, zong en schreef Orbison angstaanjagende, doordachte, maar niet erg bekend geworden Schlagers als ‘The Actress’ en ‘(They call you) Gigolette’... (Boude- wijn Büch: Rock ’n Roll, 1991)

Hij haalt daarmee steeds de publiciteit, met het gevolg dat hij veel meer ‘in beeld’ is dan Paulus VI. (Elsevier, 01/02/92)

Het aantrekkelijke van een speler als Taument is dat hij op verschillende posities bruikbaar is.

Maar eigenlijk heb ik alweer teveel gezegd. We leven nu begin maart. Voorlopig is hij bij ons nog niet in beeld, zoals dat zo mooi heet. (Nieuwe Revu, 05/03/92

2. uit het -, uit de belangstelling; geen aandacht meer krijgend. Niet alleen mensen, ook onderwerpen kunnen uit het beeld raken:niemand maakt er dan nog een woord aan vuil. Modieuze uitdr.

Hij hoopte dat Boris zo snel mogelijk uit beeld zou verdwijnen. (Joost Niemöller: Wraak, 1989) Twee jaar later overleed mijn vrouw, maar toen was ik al helemaal uit beeld verdwenen. (Vrij Nederland, 28/09/91)