Popmuziek Encyclopedie

Jan van der Plas & Mike Schepers (2003)

Gepubliceerd op 02-05-2017

A&R-manager

betekenis & definitie

Voluit de Artists & Repertoire manager. Medewerker van een platenmaatschappij die nieuw talent zoekt en de contacten onderhoudt met de artiesten die onder contract staan.

De A&R-manager begeleidt de keuze van het repertoire en de opnamen, en probeert met zijn collega's binnen het bedrijf een goede marketingcampagne en een verantwoord release­schema op te zetten. De A&R-manager is ook degene die de grote stapels demo’s van ambitieuze artiesten beluistert. Hij bepaalt in eerste instantie wat voor zijn maatschappij wel­licht interessant is. Als je ernaar vraagt zal een A&R-manager altijd zeggen dat hij op zoek is naar liedjes en naar stemmen. Maar in het algemeen geldt dat platenmaatschappijen op zoek zijn naar een concept dat met relatief weinig moeite (lees: kosten) kan worden omgevormd in een verkoopbaar product. Andere criteria waarop hij nieuw talent beoordeelt zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en motivatie. Iedere week krijgen platenmaatschappijen een enorm aantal demo’s toegestuurd en de concurrentie is moordend. Een beginnend artiest mag al blij zijn als er ooit een antwoord op volgt. Meestal is dat een standaardbrief waarin hij of zij vriendelijk wordt bedankt maar dat men helaas geen mogelijkheden ziet voor commerciële exploitatie, of iets van die strekking. Dat betekent dat de A&R-man er niks aan vond. Hoorde hij er wel iets in maar was het nog niet goed genoeg, dan zal hij er een persoonlijke noot aan toevoegen en de artiest vragen hem voortaan op de hoogte te houden met nieuwe demo's, lijsten met optredens, recensies, enzovoorts. Vanaf dat moment wordt de artiest met enige regelmaat gevolgd door de talent scouts van de platenmaatschap­pij. Zit een platencontract erin dan is de A&R-manager ook degene die in eerste instantie de contractonderhandelingen voert.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.