Pim van Rijswijk

Directeur VRB. Op zoek naar boekhouders / assisten

Gepubliceerd op 25-01-2017

Het begrip Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

betekenis & definitie

De verklaring arbeidsrelatie (hierna: VAR) is een verklaring die in het verleden door de Belastingdienst werd afgegeven. De VAR gaf zekerheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer.

De VAR gaf zekerheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer en daarmee voor een opdrachtgever zekerheid ten aanzien van de inhouding en afdracht van de loonheffingen. Daarnaast gaf een VAR duidelijkheid over de kwalificatie van de inkomsten van een opdrachtnemer.

De VAR heeft bestaan vanaf 2005 tot 1 mei 2016. Met ingang van 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna: Wet DBA).

De verschillende soorten VAR-beschikkingen die bestonden waren:
- een VAR winst uit onderneming (hierna: VAR-WUO).
- een VAR directeur-grootaandeelhouder (hierna: VAR-DGA).
- een VAR resultaat uit overige werkzaamheden (hierna: VAR-ROW).
- een VAR loon uit dienstbetrekking (hierna: VAR-LOON).

Met een VAR-WUO of VAR-DGA konden een opdrachtgever en opdrachtnemer zekerheid krijgen over de inhouding en afdracht van loonheffingen. Met een VAR-ROW bestond voor de opdrachtgever geen zekerheid over de vraag of zij al dan niet verplicht was om de loonheffingen in te houden en af te dragen. Met een VAR-LOON moest de opdrachtgever zorgdragen voor de inhouding en afdracht van de loonheffingen.

Zoals aangegeven is de VAR per 1 mei 2016 vervangen door de Wet DBA. Tot 1 mei 2016 bestond een overgangsregeling. De overgangsregeling zorgde ervoor dat een voor het belastingjaar 2014 of 2015 afgegeven VAR tot 1 mei 2016 kon worden gebruikt. Hiervoor diende sprake te zijn van hetzelfde werk onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden.