Gepubliceerd op 21-02-2019

Johannes jelgerhuis rz

betekenis & definitie

Johannes Jelgerhuis Rz. geb. Leeuwarden 24 september 1770, overl. Amsterdam 6 oktober 1836. Werkte in Delft van 1792 tot 1805, daarna in Amsterdam.

Leerling van zijn vader R. Jelgerhuis en van P. Barbiers Pzn II. Schilderde kerkinterieurs met invallend zonlicht, stadsgezichten, landschappen en portretten. Sedert 1806 was hij tevens acteur. Er zijn ook etsen en gravures van zijn hand.

Tentoonstellingen Haarlem 1825, Amsterdam en Den Haag 1814-1834: kerkinterieurs, w.o. de Nieuwe Kerk te Delft met het graf van prins Willem I. Stadsgezichten, w.o. gezicht op de Leidsepoort te Amsterdam, gezicht op de Kleine Vismarkt te Amsterdam, gezicht op de Grote Markt te Haarlem met het standbeeld van L.J. Coster enz. een historiestuk en enkele portretten.

Rijksmuseum Amsterdam: een ‘stookhuis’, winkelinterieur; de Leidsepoort te Amsterdam, stadsgezicht te Delft, de Kleine Vismarkt te Amsterdam. Gemeentemuseum Arnhem: de graftombe van Karel van Gelre.

Teylers Stichting Haarlem: de St.-Bavo te Haarlem, de St. Mariakerk te Utrecht (beide tekeningen in kleuren). Museum Willet-Holthuysen Amsterdam: gevel van een huis te Dordrecht (aquarel). Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 3 tekeningen. Stedelijke Kunstverzameling Leeuwarden (Archief): diverse tekeningen, w.o. in kleur van kerkinterieurs en andere onderwerpen.

Oude Mannen- en Vrouwenhuis Leiden: een regentenstuk (crayon). Luthers Diaconie Weeshuis Amsterdam, gezicht uit de kerkzaal in de regentenkamer. Bibl. Prov. Gen. Den Bosch: aquarellen en tekeningen van gebouwen en kerken te Breda en Den Bosch.

Het Stadsbestedelingenhuis Amsterdam: het voorportaal van het weeshuis (J. Jelgerhuis Rz.1820). Stadsschouwburg Amsterdam: portret(ten).

Vondelmuseum Amsterdam: gezicht in de Nieuwe Kerk met het in 1772 geplaatste gedenkteken van Vondel.

Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen. Rijksprentenkabinet Leiden: het Wapen van prins Willem V (potloodtekening). Gemeentearchief Utrecht: enige tekeningen, w.o. een gezicht in de St. Mariakerk tijdens de afbraak in 1814. Gemeentearchief Rotterdam: enige tekeningen. Gemeentearchief Amsterdam: interieur van de Nieuwe Kerk te Amsterdam (aquarel ged.1821).

Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: binnenplaatsje (gem. J. Jelgerhuis, acteur): kerkinterieur (waterverf): hoofdingang van de St.-Bavokerk te Gent (waterverf): studies van acteurs en actrices in verschillende kostuums en houdingen (pen, grijs gewassen). Amsterdams Historisch Museum De Waag’: het logement De Liesveldse Bijbel' op het Rokin te Amsterdam (J. Jelgerhuis Rz. 1821). Stedelijk Museum Amsterdam: poort van de Agnietenkapel (gem. J. Jelgerhuis Rzn 1826); ingang van het Burger Weeshuis (gem. J. Jelgerhuis 1820). Gemeentemuseum Delft: enige tekeningen in zwart krijt en in O.I. inkt, w.o. een gezicht bij Delft en een afbeelding van een graftombe.

Stedelijke Prentenverzameling Leiden: gezicht op de Hooglandse Kerk met het Accijnshuisje (tekening in kleuren). Museum Fodor Amsterdam: het Huis Zwanenburg halfweg Haarlem (tekening in kleuren). Museum Fodor Amsterdam (Verz. Splitgerber): stadsgezicht te Amsterdam (1813): het logement ‘De Liesveldse Bijbel' (1820). Gemeente Tilburg: tafereel uit de Tiendaagse Veldtocht (Willem II als prins van Oranje te Ravels). Legermuseum Leiden: 2 litho’s. Gemeentearchief Delft: aquarellen. tekeningen en grafisch werk.

Amstelodamum (35ste Jaarboek-A.E.D'Ailly): Eekhoff: Huebner: Immerzeel: Knoet; Kramm: Luns: Marius: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek X: Op den Uitkijk, juli 1960 (H.C. de Bruijn):

Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker: Van Hall I en II; Voorlopige Lijsten der Nederlandsche Monumenten III, V2; Waller; Wurzbach.

< >