Gepubliceerd op 29-12-2016

Tadoma methode

betekenis & definitie

Tadoma is een methode van communicatie, gebruikt door doofblinde mensen, waarbij de doofblinde persoon zijn/haar duim plaats op de lippen van de spreker en de vingers langs de wangen. De middelste drie vingers vallen vaak langs de sprekers wangen, met de pink voor het opnemen van de trillingen van de keel van spreker. Het wordt soms aangeduid als 'tactiel liplezen' zoals de doofblinde persoon de beweging voelt van de lippen, als mede de trillingen van de stembanden, bewegen van de wangen en de warme lucht door de nasale klanken zoals 'N' en 'M'.

In sommige gevallen, vooral als de spreker gebarentaal kent, kan de doofblinde persoon gebruik maken van de Tadoma methode met een hand, het voelen de spreker zijn gezicht en op hetzelfde moment, kan de doofblinde persoon gebruik maken met de andere kant met het voelen van het sprekers tekens met dezelfde woorden.
Op deze manier kunnen de twee methoden elkaar versterken, zodat de doofblinde persoon een betere kans krijgt om inzicht te hebben in wat de spreker probeert te communiceren. Bovendien kan de Tadoma methode de doofblinde persoon een nauwere band bereiken met spraak dan hij/zij anders zouden kunnen hebben. Dit kan op zijn beurt helpen bij het in standhouden van spraakvaardigheden die men ontwikkeld, voordat men doof wordt en in bijzondere gevallen, om te leren hoe men de nieuwe woorden kan uitspreken.
De Tadoma methode is bedacht en ontwikkeld door de Amerikaanse docent Sophie Alcorn en ontwikkeld aan de 'Perkins School for the Blind in Massachusetts'. De methode is vernoemd naar de eerste twee kinderen bij wie de methode werd aangeleerd: Winthrop "Tad" Chapman en "Oma" Simpson.
De methode gaat ervan uit dat studenten kunnen leren spreken door proberen te reproduceren wat zij voelen aan een sprekersgezicht, keel en wang, terwijl zij hun eigen gezicht aanraken als terugkoppeling. Het is een moeilijke methode om te leren en te gebruiken, en wordt tegenwoordig zelden gebruikt. Maar een klein aantal doofblinde mensen gebruiken de methode met succes in hun dagelijkse communicatie.