Piet van der Ploeg

Auteur van het psychologiewoordenboek

Gepubliceerd op 29-12-2016

2016-12-29

Diana Baumrind

betekenis & definitie

Diana Baumrind (geb. 1927) is klinisch ontwikkelingspsychologe. Ze deed haar opleiding psychologie en filosofie bij het Hunter College en promoveerde in de psychologie aan de Universiteit van Berkeley in Californië en werkt bij dezelfde universiteit bij het Institute of Human Development. Zij is wereldwijd bekend geworden door haar onderzoek naar opvoedstijlen en haar kritiek op het psychologisch onderzoek. Bij opvoedstijlen zijn volgens haar twee zaken van belang.

1. De eerste is de ouderlijke communicatieve- en gevoelens ontvankelijkheid, waarbij het gaat om het beantwoorden aan de behoefte van het kind.
2. Het tweede is het ouderlijk verwachtingspatroon, de manier waarop ouders van hun kinderen passend en verantwoordelijk gedrag verwachten.
Baumrind heeft ook het lichamelijk straffen van kinderen bestudeerd en concludeerde hieruit dat lichte lichamelijke straf geen nadelige gevolgen heeft. Zij heeft een groot aantal wetenschappelijk publicaties op haar naam staan over ontwikkelingspsychologie. Zij kreeg naast een groot aantal andere prijzen voor haar baanbrekend werk onder andere de APA 'G. Stanley Hall Award' en de 'Research Scientist Award'.