Piet van der Ploeg

Auteur van het psychologiewoordenboek

Gepubliceerd op 29-12-2016

2016-12-29

crystal meth

betekenis & definitie

Ook methamfetamine (of speed, chalk, ijs, crank, glas) en is een versterkte vorm van speed, een soort superspeed dus. Crystal meth bestaat uit een helder witte, gekristalliseerde substantie die men kan slikken, opsnuiven, roken of injecteren. Crystal meth wordt voornamelijk verkocht in poedervorm. Door de poeder te verdunnen met water is het mogelijk om het te injecteren in een bloedvat. Het oproken van crystal meth wordt gecombineerd met tabak of marihuana. Een andere manier is inhaleren: bij inhaleren wordt crystal meth poeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De dampen die daarbij vrijkomen worden vaak met een rietje ingeademd.

Crystal Meth is een drug dat ook gemaakt kan worden van huishoudmiddeltjes. De ingrediënten kunnen in bijna elk huishouden gevonden worden. Er wordt een mix gemaakt van anti-vries, alkaline (inhoud van batterijen), anti-hoestmiddel, lucifers en kattengrit. Producten die je normaal nooit in je lichaam zou willen hebben, zorgen er samen voor dat de gebruiker zich tijdelijk heel energiek voelt. Na herhaald gebruik vraagt het lichaam om meer en kan men niet meer zonder deze drug. De verslavingsgevolgen bij gebruik van crystel meth zijn onder andere:
1. Gebruikers worden paranoïde, krijgen hallucinaties en kunnen last krijgen van psychotisch gedrag, zelfs tot maanden na het gebruik van het drug. Daarnaast zorgt het drug ervoor dat gebruikers van persoonlijkheid kunnen veranderen gepaard gaande met zware depressies
2. Gebruikers sluiten zichzelf af van de buitenwereld en raken in een sociaal isolement.
3. Het drug neemt de eetlust van gebruikers weg, waardoor zij zoveel afvallen dat er groot ondergewicht ontstaat zoals bij anorexia.
4. Gebruikers hebben bijna of geen gebit meer over, het drug zorgt ervoor dat tanden wegrotten en afbrokkelen.
5. Door de energie die gebruikers krijgen van het middel, kunnen zij soms dagenlang niet slapen, waardoor de meeste gebruikers chronische vermoeid zijn. En om deze vermoeidheid op te lossen gebruiken zij weer het drug voor het herkrijgen van energie, zodat men in een vicieuze cirkel belandt.
6. Het drug kan tijdelijk voor een verhoogd libido zorgen, maar leidt uiteindelijk vaak tot impotentie.
7. De meeste crystal meth dugsgebruikers hebben een aangetaste huid, vol met bulten en wonden. Gebruikers hebben een constante drang om zichzelf open te krabben, vaak omdat ze tijdens een trip het gevoel hebben en denken, dat er insecten onder hun huid huishouden
8. Uiteindelijk kunnen gebruikers overlijden aan lever, nier, long of hartproblemen veroorzaakt door het drug crystal meth.
(zie foto vrouw voor en na gebruik van crystal meth na ongeveer 6 maanden)