Gepubliceerd op 27-03-2015

2015-03-27

Aquaponics

betekenis & definitie

Een samenvoeging van aquaculture en hydroponics.
Aquaculture: het kweken van organismen in water.
Hydroponics: het telen van planten zonder grond of aarde.
De combinatie Aquaponics integreert beiden technieken door vis te kweken en met hetzelfde water de gewassen te voeden en irrigeren.

Aquaponics is een techniek om vissen en planten op organische wijze naast elkaar te laten groeien. Er onstaat een synergetisch effect want de meststoffen die de vissen uitscheiden sluiten nauw aan op de voedingsbehoeften van de meeste planten. De verhoudingen zijn ongeveer 1 (kilo) vis en 10 (kilo) groenten. Kunstmest is overbodig want de plantenvoeding wordt voorzien door de vissenmest. Bij opname van deze vissenmest zuiveren de planten het water dat aldoende schoon terugkomt bij de vis. Verborgen in het plantenfilter zit een derde onzichtbaar component de goedaardige bacterien die het giftige ammonia (visurine) omzetten naar voor planten beschikbaar nitraat. Chemische bestrijdingsmiddelen voor de planten tasten de vis en bacterien ook aan dus hun gebruik is niet mogelijk.

Door de organische kringloop is Aquaponics een elegante techniek om te illustreren hoe meststoffen in de natuur rond gaan. Aquaponics is erg geschikt voor stedelijke gebieden omdat er geen grond nodig en omdat het voedsel dichtbij de consument en dus lokaal geproduceerd wordt. Hierdoor komen producent en consument samen en opent een discussie over de oorsprong van ons eten, mineraalkringlopen, organisch boeren, vers eten etc. Kortom naast het productieve karakter is er bij Aquaponics ook een educatieve en sociale kant die de nadruk krijgen.