Peter van Minnen

Auto-ID expert: focus op goederen bewegingen, Track & Trace, voorraad & locatiebeheer

Gepubliceerd op 23-07-2013

ERP

betekenis & definitie

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning (Onderneming Capaciteit Beramen), normaliter gevolgd door het woord "systeem" om aan te duiden dat het om een computersoftwarepakket gaat. Met een ERP systeem worden alle processen binnen een onderneming softwarematig ondersteund en onderling aan elkaar verbonden.

Met de intrede van computersystemen werden eerst de boekhouders geholpen met het berekenen (to compute) van de financiële transacties. Op het moment dat de computers zich gemakkelijker lieten programmeren waren de productieafdelingen aan de beurt om dat men op basis van een productieplan wilde berekenen op welk moment welke grondstoffen en halffabricaten nodig waren en dus moesten worden ingekocht of vervaardigd. Deze berekeningen verliepen in een MRP-1 (Material Requirement Planning, oftewel Materiaal Behoefte Planning) programma. Een volgende stap was het plannen van niet alleen de grond- en hulpstoffen, maar ook de machines en hun machinecapaciteit en hun beschikbaarheid, net als de beschikbaarheid van de juiste mensen. Dit complexere proces van berekenen werd ondergebracht in een MRP-2 programma (Manufacturing Requirements Planning, oftewel Productie Vereisten Planning). Nog later kregen ook de verkopers en de personeelsafdelingen en de mensen in het magazijn de beschikking over computers en software. Op dat moment was het beter om alle bedrijfsprocessen, van inkoop via productie en logistiek tot aan verkoop en financiën, te ondersteunen met één softwarepakket waarin alle basisgegevens voor iedereen toegankelijk waren. De term ERP systeem was hiermee geboren.
Het woord ERP wordt overigens letter voor letter uitgesproken in het Engels of Nederlands, dus Ie-Ar-Pie of Ee-Er-Pee. Erp is een plaats in Noord-Brabant.