Peter van Minnen

Auto-ID expert: focus op goederen bewegingen, Track & Trace, voorraad & locatiebeheer

Gepubliceerd op 26-07-2013

2013-07-26

BOM

betekenis & definitie

BOM is de afkorting van Bill of Material, ofwel stuklijst, en omvat een lijst van alle componenten en bewerkingen die nodig zijn om uiteindelijk een eindproduct te produceren. Het komt voor in producerende en assemblerende bedrijven.

De stuklijst van een stoel bestaat uit een zitting met schroefjes, een rugleuning met schroefjes, vier poten met schroefjes en een aantal lapjes textiel. Ook bevat het een aantal druppels lijm en een aantal nietjes. Het is ook mogelijk om voor de productie van 6 stoelen in één procesgang een stuklijst te maken voor alle zes stoelen: dus de materiaalbehoefte voor de gehele productie opdracht. Met deze stuklijst kan aan het magazijn worden gevraagd alles klaar te zetten op een pallet zodat de stoelenmaker aan de gang kan.
Door vooraf al een stuklijst te maken kan het magazijn controleren of er voldoende materiaal aanwezig is. Ook kan de stuklijst worden gebruikt om aan te geven welke serienummers zijn verbruikt en kan hij zelfs worden gebruikt als montage handleiding. Denk maar aan de papieren instructies bij de IKEA meubelen.