Peter Timofeeff

Prisma van het Weer

Gepubliceerd op 06-04-2017

2017-04-06

El Ni¤o

betekenis & definitie

Verschijnsel in de Stille Oceaan in het gebied rondom de evenaar, zeg maar tussen Australië en Peru. In normale omstandigheden is het oppervlaktewater in het westen van dit gebied, bij Australië dus, zo'n 8 graden warmer dan in de buurt van de Zuid-Amerikaanse kust.

Boven het grote gebied van het warme zeewater stijgt de lucht op, veroorzaakt een continue relatief lagedrukgebied en produceert veel regen. In het oosten van dit gebied is het relatief droog. Doorgaans eens in de drie of vier jaar verschuift het gebied met warm oppervlaktewater in oostelijke richting en komt terecht voor de kust van Peru. Het relatieve lagedrukgebied en ook de regen verplaatsen met het warme water mee. Op deze manier wordt de westelijke Stille Oceaan ineens heel droog, terwijl het tegen de Peruaanse kust ineens erg nat wordt. In Peru komen dan overstromingen voor, terwijl er in Indonesië en Australië grote droogten ontstaan met groot gevaar voor enorme bosbranden. Maar ook op grote afstand van de Stille Oceaan kunnen ten gevolge van El Ni¤o grote tijdelijke veranderingen in het klimaatbeeld voorkomen. Vooral in gebieden rond de evenaar, maar ook in de Verenigde Staten. Zo kan het ineens erg nat worden, waar het normaal droog is of koud zijn waar het normaal warmer is en omgekeerd. In de betreffende gebieden heeft dat voor de economie, vooral voor landbouw en visserij, tamelijk grote gevolgen. La Ni¤a en El Ni¤o samen maken deel uit van de "El Ni¤o-Southern Oscillation"-cyclus (ENSO) met El Ni¤o als warme fase en La Ni¤a als koude fase.
El Ni¤o werd ooit ontdekt door een visser voor de kust van Peru. Hij merkte een keer rond de jaarwisseling op, dat het zeewater van de Stille Oceaan ongewoon warm was. El Ni¤o is Spaans en betekent "het kleine jongetje" of "het kerstjongetje". De naam werd overgenomen omdat het fenomeen vaak opduikt rond Kerstmis.
Zie ook: klimaat