Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Zelf beleggen

betekenis & definitie

Door de toenemende vergrijzing ontvangen steeds meer mensen een AOW-uitkering dan dat er mensen meebetalen aan de gezamenlijke pot. Dit zorgt ervoor dat de pensioenpremies dalen en het voor veel mensen niet zeker is of ze uiteindelijk kunnen leven van de AOW-uitkering. Gespaard geld zelf beleggen is dan een optie.

Dit pensioenfonds belegt deze premie. Vaak wordt het risico verspreid waardoor het geld relatief veilig is. Er is echter geen zekerheid dat iemand uiteindelijk het pensioen krijgt dat hij of zij wil aangezien dit uit een gezamenlijke pot betaald wordt. De verhouding tussen het aantal premie ontvangers en premiebetalers verschuift steeds meer.

Het zelf beleggen van spaargeld kent een aantal voordelen. Met zelf beleggen is er meer inzicht in wat er met het geld gebeurt. Iemand kan zelf bepalen hoeveel risico hij of zij neemt. Op deze manier kan iemand eigen financiële doelen stellen en een plan maken om deze te bereiken. Daarbij is het mogelijk om een stukje financiële zekerheid op te bouwen. Iemand is dan niet meer volledig afhankelijk van de AOW-uitkering.

Een veel voorkomend alternatief van zelf beleggen is banksparen. Door gebruik te maken van banksparen wordt er rente verkregen op het spaargeld. Het is dan een stuk zekerder dat het geld uiteindelijk weer bij de pensioengerechtigde komt maar de hoogte van bedrag zal een stuk lager zijn dan wanneer beleggingen goed zijn verlopen. Het is dus altijd belangrijk om vooraf een goede afweging te maken op welke manier er voor een aanvullend pensioen gezorgd zal worden.