Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Technisch resultaat

betekenis & definitie

Men spreekt over een technisch resultaat als een pensioenfonds of -verzekeraar winst maakt doordat mensen soms minder oud worden dan van tevoren verwacht werd. Zij zullen het pensioen waar zij recht op hebben nooit ontvangen Dit wordt ook wel sterftewinst genoemd.

Een pensioenfonds heeft als doel om het pensioenvermogen, dat wordt afgedragen door een groep van werkgevers en werknemers, te vergroten door middel van investeringen. Door met deze winst het fondsvermogen te vergroten, voorziet men alle gepensioneerden van een aanvullend pensioen. Een technisch resultaat is een situatie waarin deze winst is vergroot doordat een deel van de gepensioneerden eerder is overleden dan verwacht. Het geld dat niet kan worden uitgekeerd als gevolg van overlijden, valt onder het technisch resultaat.

Een technisch resultaat is niet altijd positief, maar kan ook negatief zijn. Dit is het geval wanneer gepensioneerden ouder zijn geworden dan verwacht. Het pensioenfonds heeft in dat geval meer geld moeten uitkeren dan was verwacht, waardoor een negatief technisch resultaat wordt vastgesteld.