Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Switch kosten

betekenis & definitie

Switch kosten zijn de kosten die gemaakt worden bij het omzetten van participaties van het ene fonds naar het andere fonds. Dit wordt ook wel omzetting van de participaties genoemd. De voorwaarden verschillen per pensioenfonds. De meeste pensioenfondsen brengen geen kosten in rekening voor het switchen naar een ander fonds.

Iemand kan er voor kiezen om van fonds te switchen als bijvoorbeeld het behaalde resultaat van het beleggingsfonds tegenvalt. Het ook zijn dat er geswitcht wordt omdat de kosten voor deelname aan het fonds te hoog zijn.

Er zijn meerdere manieren om een eventuele switch in te vullen. Het is mogelijk om de waarde van de oude investering in de handen van het oude fonds te laten, waarbij de nieuwe investeringen naar het nieuwe fonds gaan. Er kan ook voor gekozen worden om de gehele waarde naar het nieuwe fonds over te brengen.

Switchen kan gunstig zijn maar het is in sommige gevallen ook risicovol. Bij een switch kan het voorkomen dat het nieuwe beleggingsfonds meer in agressieve aandelen investeert dan dat het oude fonds doet. Er kan dan meer rendement behaald worden maar het risico op verlies is dan ook een stuk groter. Naast dat switch kosten in geld kan worden uitgedrukt is het ook mogelijk om het in het tijd en moeite uit te drukken. In dat geval gaat het vaak niet om de switch tussen pensioenfondsen maar bijvoorbeeld om het overstappen van telefoonprovider. Het onderzoeken en uiteindelijke switchen van telefoonprovider kan worden uitgedrukt in tijd en moeite.