Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Pensioenuitvoerder

betekenis & definitie

Een pensioenuitvoerder is een verzekeraar of pensioenfonds waar pensioenen worden opgebouwd. De premie wordt betaald door zowel werknemer als werkgever. Het komt zeer zelden voor dat alleen werkgever de premie betaald. De werknemer heeft dan een ‘premievrij’ pensioen. Het opgebouwde pensioen wordt na pensionering door de pensioenuitvoerder uitgekeerd

In Nederland zijn er miljoenen mensen aangesloten bij een pensioenuitvoerder. Met de in 2006 ingevoerde pensioenwet zijn werkgevers verplicht om hun personeel buiten hun eigen bedrijf onder te brengen. Mocht het bedrijf in financiële problemen komen hebben de opgebouwde pensioenrechten daar niet onder te leiden.

In Nederlands zijn er vijf verschillende pensioenuitvoerders:
Bedrijfstakpensioenfonds
Ondernemingspensioenfonds
Algemeen pensioenfonds
Verzekeringsmaatschappij
Premie pensioeninstelling

Elke pensioenuitvoerder heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het bedrijf en/of branche waar de werknemer zich in bevindt.

Ondernemers hebben ook de keuze om naar een verzekeraar te gaan. Zij zijn niet verplicht om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten. Wanneer er voor een verzekeraar wordt gekozen is de voorwaarde dat deze wettelijk erkend is. Buitenlandse verzekeraars binnen Europa behoren ook tot de mogelijkheden. Deze moet over een vergunning in het land van herkomst beschikken. De onderneming moet wel in Nederland geregistreerd staan.