Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Pensioentekort

betekenis & definitie

Er is sprake van pensioentekort als iemand minder pensioen krijgt dan nodig is om de gewenste levensstijl te kunnen voortzetten. Dit kan alleen worden vastgesteld door middel van een grondige analyse van de financiële situatie waarin iemand zich bevindt. Een andere benaming voor een pensioentekort is een pensioengat.

Over het algemeen wordt een pensioen als goed genoeg ervaren wanneer iemand minimaal 70% van het laatstverdiende loon ontvangt. Als er minder dan 70% van het laatstverdiende loon wordt uitgekeerd, wordt dit gezien als een pensioentekort. Dit is een relatieve norm aangezien sommige mensen hun levensstijl prima door kunnen zetten met een lager percentage. Het kan ook voorkomen dat iemand meer dan 70% van het laatstverdiende loon ontvangt maar zijn of haar levensstijl niet naar wens kan doorzetten.

Als er sprake is van een pensioentekort mag de premie voor lijfrente worden afgetrokken bij de aangifte van inkomstenbelasting. In dit geval bepaalt de jaarruimte of er daadwerkelijk sprake is een van een pensioentekort. De uitkomst van de jaarruimte zegt niks over het pensioentekort maar over de fiscale mogelijkheden om lijfrentepremies af te trekken.

Er bestaat ook een fiscaal pensioentekort Dit is de benaming van het pensioentekort dat wettelijk is vastgesteld. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de huidige pensioenopbouw, maar ook naar de pensioenopbouw bij vorige werkgevers, of onder voorwaarden, naar periodes dat iemand geen pensioenopbouw heeft gehad. De Belastingdienst heeft een aantal rekenregels ingesteld waarmee iemand kan berekenen of er sprake is van een fiscaal pensioentekort.